Inginerii Apple și-ar da mai degrabă demisia, decât să asculte de FBI

de: Horia Despa
18 03. 2016

Apple s-a făcut cunoscută în lumea tehnologiei din America prin atitudinea de sfidare a autorităților și mai ales a normelor impuse de statul american sau alte corporații.

Cel puțin acesta este mesajul pe care cei de la Apple au dorit să-l transmită publicului încă de pe vremea lui Steve Jobs. Acum când firma este forțată de FBI și cam orice autoritate a statului american să le ofere un soft special pentru a infiltra iPhone-ul lui Syed Rizwan, spiritul de revoltă a curpins, aparent, și mai tare comunitatea de fani, sau angajați, a firmei americane de a-i sta alături în momentele grele.

Conform New York Times, jumătate din inginerii Apple ar prefera să-și dea demisia decât să fie obligați să ofere informații care ar prejudicia imaginii Apple în rândul clienților săi.

Un fost manager al unei echipe de ingineri din Cupertino, Jean-Louis Gassée, menționează pentru NYT că ”dacă guvernul încearcă să-i forțeze pe inginerii Apple să depună mărturie împotriva angajatorului său, sau să-i convingă să ofere informații false, atunci să încerce mult și bine.”

Un alt detaliu important este natura muncii la Apple. De obicei inginerii de software și hardware ai companiei lucrează în marea parte a timpului separați unii de alții. Abia înainte de finalizarea unui produs aceștia încep să colaboreze mai îndeaproape. A forța Apple de a organiza o echipă de zece oameni care să dezvolte un program de infiltrare a iPhone-urilor este aproape imposibil din cauza felului în care echipele de ingineri sunt organizate în Cupertino.

Nu sunt foarte multe căi de atac prin care guvernul american poate forța Apple să îi ofere soft-ul de care are nevoie, însă dacă va ajunge să îi aplice sancțiuni financiare zilnice pentru cele mai mici iregularități, atunci șansa ca Apple să supraviețuiască pe lungă durată este minimă.